loading...
loading...

APA ITU SYIAH ?


APA ITU SYIAH ?
Syiah itu salah satu pegangan akidah yang di asaskan oleh Abdullah Bin Saba’.
Akidah yang bertentangan dengan Sunni. Syiah dari bahasa itu bermaksud penolong/pembantu.
SIAPA DIA ABDULLAH BIN SABA’ ?
Dia adalah seorang Yahudi. Berasal dari Yaman.
Telah datang ke Madinah semata untuk mendapatkan jawatan, kepentingan politik.
Semasa tu, zaman pemerintahan Saidina Uthman Bin Affan. Saidina Uthman tak layan dia. Maka dia jadi marah.
Lalu dia sebarkan fahaman kepada masyarakat Madinah bahawa, "Yang sepatutnya jadi khalifah ialah Saidina Ali bukan nya Saidina Umar , Saidina Uthman ataupun Saidina Abu Bakar.."
Dan masyarakat percaya benda ni.
Dari situ lah bermulanya fahaman Syiah.
Alhamdulillah kita berpegang pada Ahlu Sunnah Wal Jamaah/Sunni .
Syiah dengan Sunni ini sangat-sangat berbeza. Tolong faham.
Syiah dengan Sunni ni bukan masalah khilaf furu'q (perkara-perkara kecil).
Tetapi, Syiah ni benar-benar terpesong akidahnya dari ASWJ. Kerana itu diisytiharkan SESAT!
SEBAB APA SYIAH TERPESONG DAN SESAT ?
Antaranya ialah Syiah mendakwa:
1. Ketika Nabi Muhammad SAW wafat , seluruh sahabat nabi murtad , kecuali beberapa orang sahaja iaitu , Salman Al Farisi , Al Miqdad Bin Al Aswad , Amar Bin Yasser dan Suhaib Ar Rumi ( ada juga yang kata Bilal bin Rabah ) .
2. Syiah mengkafirkan sahabat Nabi Muhammad SAW dengan berkata kepada Saidina Abu Bakar dan Saidina Umar , "Dua patung berhala Quraisy.." .
3. Mereka tak percaya Quran yang kita guna sekarang ni . Mereka menganggap Quran sebenar telah hilang , Quran yang di tulis Saidatina Fatimah r.ha .
4. Semasa Nabi wafat , Saidatina Fatimah ni sedih , sedih sangat , dia menangis sampai 75 hari , time dia tengah sedih tu , Jibril turun menggembirakan nya , Saidina Ali pun hairan dengan siapa Fatimah bersembang, lalu Fatimah beritahu Ali, dan Ali berkata kalau Jibril datang lagi beritahunya . Jibril datang semula , Fatimah pun beritahu Ali , dan ketika itulah Saidina Ali menulis apa yang Jibril kata . Dan Syiah menganggap itu Quran mereka .
5. Mereka mendakwa ada ayat-ayat al-Quran yang dibuang oleh Saidina Abu Bakar ketika mana Saidina Abu Bakar ni mengumpulkan kembali ayat-ayat al-Quran , antaranya ialah , surah al-Baqarah ayat 23 , surah Toha ayat 115 , surah al-Ahzab ayat 70 , surah al-Balad , mereka menokok tambah dalam ayat sebenar dan menambah satu lagi surah iaitu surah wilayah .
6. Mereka juga ada imam . Iaitu Imam 12 . Imam yang ke-12 ini dipercayai telah ghaib pada 226 hijrah di sebuah terowong di Iraq/Iran . Setiap petang Jumaat mereka akan pergi ke terowong itu dan berkata , “Wahai Imam , keluarlah Iman , keluarlah..” Sampai sekarang Imam itu tak keluar lagi. Dan akan keluar suatu hari nanti.
7. Ulama terbesar syiah iaitu Al Khomeini berkata , “Sahabat nabi hanya mementingkan dunia , rebut jawatan , mereka tak pentingkan Quran dan agama , mereka jadikan Quran sebagai alat untuk niat mereka yang kotor , merampas jawatan khilafah..” .
8. Mereka menghalalkan darah umat Islam . Bagi mereka, lagi banyak mereka membunuh umat Islam, lagi banyak darah yang mengalir, lagi cepat Imam mereka itu akan keluar dari terowong .
9. Rukun iman mereka ada lebih dari enam . Mereka percaya pada Imam . Imam mereka boleh menghalalkan dan mengharamkan sesuatu perkara .Imam mereka maksum. Imam mereka mempunyai ilmu di mana mampu mengetahui benda yang dah berlaku dan akan berlaku . Imam mereka juga menguasai dunia dan akhirat . Imam mereka mampu beri apa sahaja yang mereka mahu
SYIAH SUKA BERTAQQIYYAH ?
Mereka memang suka dan disarankan dengan akidah bertaqqiyyah yakni berbohong, berpura-pura.
Menurut Imam mereka, tidak ada agama bagi sesiapa yang tidak bertaqiyyah.
Mereka dituntut untuk menzahirkan sesuatu yang bersesuaian dengan masyarakat setempat dan menyembunyikan kepercayaan mereka. Hanya dengan bertaqqiyyah, mereka mampu memperlihatkan bahawa mereka juga seperti ASWJ (zahirnya).
Macam mana nak tahu tempat tu tempat syiah ?
Tempat mereka bernama hauzah .
Hauzah itu macam surau/masjid bagi umat Islam .
Macam mana nak kenal syiah ?
Time mereka sembahyang , mereka akan meletakkan tanah karbala ( macam batu bulat kecil ) di tempat sujud , mereka akan sujud atas tanah itu , kalau tak kena tanah karbala itu , tak sah sembahyang mereka . Pftttt ==”Lepas habis sembahyang , lepas memberi salam , mereka akan menepuk paha mereka tiga kali . Motif ? ==”
Previous
Next Post »
loading...