loading...
loading...

7 SUNNAH NABI MUHAMMAD S.A.W

7 Sunnah Nabi Muhammad S.A.W, 7 SUNNAH HARIAN NABI MUHAMMAD SAW, Menjadikan Hidup Lebih Bermakna, nabi muhammad, nabi, muhammad


➤PERTAMA: Shalat tahajud, Semua rasul, Nabi, kekasih Allah (auliya ") dan para ulama salaf tidak meninggalkan solat tahajud. Ini merupakan ciri orang soleh dan ikhlas. Dalam rangkai sahabat Ali Bin Talib menyatakan bahawa, salah satu dari ubatnya hati adalah solat malam dan tahajud. Dan Allah SWT berfirman: "Dan pada sebahagian malam hari bertahajudlah kamu sebagai suatu ibadah tambahan bagimu. Mudah mudahan Tuhan Mu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji, "(Al-Israa ': 79).


➤KEDUA: Membaca Al-Quran dengan maksudnya, Al-Quran merupakan petunjuk dan sumber mata kehidupan. Al-Quran merupakan pedoman muslim untuk hidup dan menjalani kehidupan. Maka membaca atau tadarus Al-Quran itu penting sekali, kita tidak hanya disuruh membaca, tetapi juga memahami dan menghayati artinya serta dilanjutkan dengan mengamalkan ajaran-ajaran yang terkandung di dalamnya.


➤KETIGA:Memakmurkan masjid / shalat subuh di masjid. Masjid adalah rumah nya Allah. Masjid adalah sebuah tempat suci bagi orang-orang yang sentiasa mensucikan dirinya secara lahir maupun batin. Masjid merupakan tempat untuk menggembleng pengalaman-pengalaman rohani / spiritual, mengokokohkan iman dan tauhid.

Masjid juga sebagai tempat tinggal landas bagi mi'rajnya orang-orang beriman. Dalam artian ini, masjid sebagai tempat menginternalisasikan nilai-nilai Ilahiyah ke dalam dirinya sebagai modal utama dalam kehidupan, baik secara individu, dalam lingkup rumah tangga, masyarkat dan bangsa bahkan dalam lingkup dunia global.


➤KEEMPAT: Sholat Dhuha. Salah satu rahsia Solat dhuha adalah kerana Sholat Dhuha adalah sedekah.Sholat dhuha adalah ibadah sunnah yang senantiasa dilakukan Rasullah Saw. Setiap amal ibadah yang diperintahkan ataupun dianjurkan Allah dan Rasul-Nya pasti ada rahsia yang tersembunyi di dalamnya.

Memang kadang kemampuan akal kita tak dapat menjangkau / memahaminya. Tapi yang pasti semuanya itu adalah demi kemaslahatan dan kemanfaatan kita, manusia. Dari Abu Hurairah radhiyallahu 'anhu, ia berkata,

Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda, "Setiap persendian manusia diwajibkan untuk bersedakah setiap harinya mulai matahari terbit. Memisahkan (menyelesaikan perkara) antara dua orang (yang berselisih) adalah sedekah. Menolong seseorang naik ke atas kenderaannya atau mengangkat barang-barangnya ke atas kenderaannya adalah sedekah. Berkata yang baik juga termasuk sedekah. Begitu pula setiap langkah berjalan untuk menunaikan solat adalah sedekah. Serta menyingkirkan suatu rintangan dari jalan adalah sedekah, "(HR. Bukhari dan Muslim).

Orang-orang salafush-soleh pernah berkata "Jika kamu mahukan kebahagiaan di dunia dan akhirat kelak, maka lakukan solat dhuha."


➤KELIMA: Bersedekah. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Seorang sudah boleh disebut mukmin yang sebenarnya, jika sudah bersedekah. Carilah rezeki dengan sedekah. Demikian juga bertaubatlah dengan bersedekah, jika kita sakit juga hendaknya bersedekah. Banyak sekali ayat Al-Quran yang menegaskan dan memerintahkan akan hal ini. bersedekah merupakan tolok ukur dan ciri dari orang-orang yang beriman, soleh dan bertakwa.


➤KEENAM: Menjaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Nabi saw, sentiasa dalam keadaan wudhu, baik dalam waktu dan keadaan apapun. Jangan tinggalkan wuduk. Kalau batal, berwudhulah kembali. Hal itu merupakan keperluan kita sendiri dalam rangka untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Kalau kita selalu berwudhu insya Allah akan selamat dari ikatan dan kegenitan dunia dan terjaga dari hal-hal yang kotor (najis yang bersifat maupun rohani). Selanjutnya kita terjaga dari hal-hal yang tidak bermanfaat dan dari perbuatan-perbuatan dosa dan tercela. Kerana wuduk merupakan proses pembersihan badan kita secara silmutan dilanjutkan dalam rangka untuk pembersihan fitrah dan hati atau rohani kita.

Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, "Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia, ya Allah."


➤KETUJUH: Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah. istighfar setiap saat dan dalam segala aktiviti apapun diperintahkan beristiqfar. Ketika kita mau tidur, mau makan dalam melakukan suatu pekerjaan, di jalan, di mobil dan di manapun hendaknya selalu dalam keadaan beristiqfar.

Orang yang kuat istiqfarnya, maka naluri dan kecenderungan rahmatnya (berguna dan boleh membahagiakan orang lain atau bahkan makhluk lain) sangat kuat sekali. Ia pun juga menjadi penuh dengan keutamaan-utamaan, doanya mustajab dan firasatnya tajam (mampu berfikir positif dan menerawang ke depan / berfikir berwawasan).

Bila kita mampu menjaga dan melakukan tujuh sunnah Rasullullah SAW "ini, maka Insya Allah akan muncul sifat-sifat terpuji. Bicaranya dakwah, diamnya zikir, nafasnya tasbih, matanya memancar cahaya rahmat .
Previous
Next Post »
loading...