loading...
loading...

Solat Di Akhir Waktu Dan Waktu Di Haramkan Solat Sunat

Solat Di Akhir Waktu Dan Waktu Di Haramkan Solat Sunat
Diriwayatkan hadis daripada Abi Hurairah (r.a) bahawa Rasulallah SAW bersabda: ‘Barangsiapa mendapat satu rakaat dari solat Subuh sebelum bahawa terbit matahari, maka sungguh-sungguh mendapat (dia) solat Subuh, dan barangsiapa mendapat satu rakaat dari solat ‘Asar sebelum bahawa terbenam matahari, maka sungguh-sungguh mendapat (dia) solat ‘Asar.’ (Hadis Riwayat Muslim, Kitab Solat)
Mengikut hadis di atas, Rasulallah SAW memberikan ketetapan syariat bahawa jika kita dapat satu rakaat solat Subuh, yakni apabila sempat kita selesaikan rakaat pertama, kemudian naik matahari, yakni luput waktu Subuh, kita tetap dikira telah mendapat keseluruhan solat Subuh itu. Yakni, walaupun matahari sudah terbit, kita hendaklah teruskan rakaat kedua. Walaupun, kemudahan sedemikian diberikan kepada kita, tidaklah kita menjadikan amalan biasa mensolatkan solat-solat kita pada waktu-waktu yang hampir kepada waktu haram bersolat. Begitu juga untuk solat zohor, asar, magrib dan isyak jika mendapat 1 rakaat tiba-tiba azan berkumandang maka kita telah mendapat keseluruhan solat tersebut.
Waktu-waktu yang di haramkan solat sunat.
Perkara ini ada disebutkan di dalam hadis :
عن أبي هريرة رضي الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم نهى عن صلاة بعد العصر حتى تغرب الشمس ، وبعد الصبح حتى تطلع الشمس
Daripada Abi Hurairah r.a : “Sesungguhnya Rasulullah SAW melarang dari mengerjakan solat selepas Asar sehingga terbenam matahari dan solat selepas Subuh sehingga terbit matahari.” (Hadis Riwayat Imam Bukhari, Imam Muslim, Imam Abu Dawud, Imam Tirmizi,Imam Nasaie dan Imam Ahmad.).
Daripada Uqbah bin Amir Al Juhani r.a., katanya:
ثَلَاثُ سَاعَاتٍ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَنْهَانَا أَنْ نُصَلِّيَ فِيهِنَّ أَوْ أَنْ نَقْبُرَ فِيهِنَّ مَوْتَانَا حِينَ تَطْلُعُ الشَّمْسُ بَازِغَةً حَتَّى تَرْتَفِعَ وَحِينَ يَقُومُ قَائِمُ الظَّهِيرَةِ حَتَّى تَمِيلَ الشَّمْسُ وَحِينَ تَضَيَّفُ الشَّمْسُ لِلْغُرُوبِ حَتَّى تَغْرُبَ
“Ada tiga waktu yang Rasulullah SAW melarang kita solat atau menguburkan jenazah pada waktu-waktu tersebut. Pertama, ketika matahari terbit hingga ia agak meninggi. Kedua ketika matahari tepat berada di pertengahan langit (tengah hari tepat) hingga dia telah condong ke barat. Ketiga, ketika matahari hampir terbenam sehingga dia telah tenggelam sama sekali.” Dari Ibnu Umar r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Jika hijab matahari telah terlihat, tangguhlah solat sehingga benar-benar nampak. Jika matahari menghilang, tangguhlah solat sampai matahari benar-benar terbenam.” (Muttafaq ‘alaih).
Lima Waktu Ditegah Melakukan Solat
.
Dalam banyak waktu solat yang perlu diwaspada adalah mengenai lima masa yang dilarang melakukan solat sunat. Bilakah lima waktu tersebut?
.
1) Sesudah menunaikan Solat Fardhu Subuh sehingga terbit matahari.
2) Semasa terbit matahari sehingga ia meninggi kadar setombak.
3) Ketika matahari tegak di atas kepala sehingga ia condong ke barat.
4) Selepas menunaikan Solat Fardhu Asar sehingga terbenam matahari.
5) Semasa matahari hampir terbenam sehingga tenggelam seluruh bulatannya.
Previous
Next Post »
loading...